Bety.cz
Nastaviť ako domovskú stránku
sobota 11. júla | meniny má  Milota
Prihlásiť | Nie ste registrovaná? Registrovať 

Veľkosť textu: AAA

Nahryznuté jablko i nedojedený banán. Ako ich skladovať, aby vydržali

Anketa

Kupujete sezónnu zeleninu a ovocie?



Bývanie a design | 24. 7. 2017

Poznáte to. Rozkrájate deťom ovocie na desiatu a tí malí nevďačníci polovicu nechajú. Čo teraz? Vyhodiť ho by bolo bohapusté plytvanie. Našťastie, existujú spôsoby, ako uchovať dokonca aj ovocie, ktoré niekto „načal".

Stačí sa držať nasledujúcich pravidiel.

Jablká a hrušky

Jablká vcelku uchovávajte v chladničke, vydržia tak minimálne tri týždne (záleží na druhu). Ak je nejaké nahryznuté či nakrájané, čo najrýchlejšie ich obaľte potravinovou fóliou a uložte v chladničke. Keď sa k jablku nedostane kyslík, nezhnedne.

S hruškami je to rovnaké, len vám najskôr v chladničke nevydržia tak dlho.

Jahody

Najlepšie je, samozrejme, zjesť jahody hneď, ale ak sa vám to nepodarí, uložte ich v neuzavretej miske do chladničky, prípadne ich rozložte na tanier či tácku, aby sa k nim lepšie dostal vzduch. Kontrolujte, či sa medzi nimi neobjaví nejaká pokazená a do dvoch až troch dní ich zjedzte.

Podobne uchovávajte i čučoriedky.

Maliny

Patria k pomerne vnímavým druhom ovocia, a tak od nich nemôžete očakávať nejakú dlhú životnosť. Avšak keď ich rozložíte na tanier či tácku vyloženú papierovou utierkou a pravidelne budete odstraňovať pokazené plody, mohli by vám vydržať v chladničke až tri dni.

Podobne môžete uchovávať aj černice, ktoré môžu vydržať bez ujmy aj o nejaký ten deň dlhšie.

Čerešne

Ani tieto sladké letné plody sa nepýšia zrovna dlhou životnosťou. V nezakrytej mise v chladničke vám ale vydržia okolo 3 dní (len pravidelne kontrolujte, či sa medzi nimi neskrývajú nejaké pokazené).

Broskyne

Kým nie sú mäkké, môžete ich skladovať pri izbovej teplote, aspoň krásne dozrejú a budú sladké. Vo chvíli, keď zmäknú (a teda dozrejú) ich presuňte do chladničky, ešte tri dni by mali vydržať bez ujmy.

Nakrájané či rozpolené broskyne prežijú v dobre uzavretej plastovej krabičke.

Hrozno

Nedojedený strapec uložte v chladničke do misky a nechajte ju nezakrytú (prípadne hrozno dajte do vrecka, ktorý ale neuzavriete). Vydržať by vám malo približne týždeň.

Paradajky

V chladničke vám vydržia približne týždeň. Ak ste kus tohto úžasného plodu (ktorý je často mylne považovaný za zeleninu) zjedli a potrebujete zvyšok uchovať, uložte ho do uzatvárateľnej misky. Niektorí ľudia tento „návod" ešte vylepšujú papierovou utierkou, na ktorú paradajku položia reznou stranou.

Banány

Banány patria k tým druhom ovocia, ktoré do chladničky jednoducho nepatria. Pri izbovej teplote vám (v závislosti na stupni zrelosti) vydržia približne 5 dní.

Nedojedený banán nechajte ideálne v šupke, zabaľte ho do fólie alebo vrecka a uložte do druhého dňa do chladničky.

Pomaranče

Tie nenačaté pokojne vydržia aj dlhšie ako týždeň pri izbovej teplote, do chladničky ich vôbec nemusíte dávať! Ak ste pomaranč ošúpali, ale nedli, uložte dieliky do vrecka alebo uzatvárateľnej plastovej nádoby a dajte ich do chladničky.

Melón

Zjesť celý melón je nad ľudské sily. Čo so zvyškom? Jednoducho ho obaľte potravinovou fóliou a uložte do chladničky. Nenačatý plod potom v chladničke vydrží aj viac ako týždeň.

Úplne rovnako môžete uchovávať mandarínky alebo grapefruity a ďalšie citrusy.

Kiwi

Pri izbovej teplote vysychajú, a tak tieto plody radšej uchovávajte v chladničke (ale nie dlho). Nedojedené kiwi obaľte potravinovou fóliou alebo alobalom a vráťte do chladničky. Do druhého dňa ho ale zjedzte.

Avokádo

Ak ešte nie je mäkké, nechajte ho „dozrieť" pri izbovej teplote. Ak už ale je „tak akurát", pekne ho uložte v chladničke (aj tak ale zrejme nevydrží dlhšie ako 3 dni).

Odborníci na chudnutie odporúčajú jesť maximálne polovicu avokáda denne. Čo s tou druhou? Pokvapkajte ju citrónovou šťavou, zabaľte do potravinovej fólie a šup s ňou do chladničky. Druhý deň ju zjedzte.

Autor: Zora Kocmanová

Tlačiť Odoslať
 

 

najnovšie

Upratovacie rady, ktoré nie sú také účinné, ako si myslíte

Bývanie a design| 27. 7. 2017

Naše babičky a mamičky mávajú väčšinou pravdu. Ale nie vždy. Dokonca aj keď ide o dobre mienené rady zamerané na starostlivosť o domácnosť. Ktorých sa nemusíte držať?

Nahryznuté jablko i nedojedený banán. Ako ich skladovať, aby vydržali

Bývanie a design| 24. 7. 2017

Poznáte to. Rozkrájate deťom ovocie na desiatu a tí malí nevďačníci polovicu nechajú. Čo teraz? Vyhodiť ho by bolo bohapusté plytvanie. Našťastie, existujú spôsoby, ako uchovať dokonca aj ovocie, ktoré niekto „načal".

Hmyzu vstup zakázaný. Váš domov ochráni sóda, káva či škorica

Bývanie a design| 25. 7. 2017

V lete to občas vyzerá, ako by sa veľa zástupcov z ríše hmyzu rozhodlo, že bude spoločne s nami obývať naše domovy. Čo si budeme nahovárať - väčšina z nás z takých spolubývajúcich nie je práve nadšená. Ako nepozvaných nájomníkov z bytu vykázať?

Pasívne fajčenie a herbicídy v tráve vyvolávajú rakovinu u psov

Bývanie a design| 21. 7. 2017

Pasívne fajčenie nie je nebezpečné len pre ľudských spolubývajúcich fajčiara, ale extrémne zvyšuje riziko rakoviny aj u štvornohých miláčikov. Podľa britských veterinárov existuje veľmi silný vzťah medzi pasívnym vdychovaním dymu a rozvojom zhubných nádorov u psov a mačiek. Náš národ toľko milujúci herbicíd Roundup by mal vedieť, že glyfosát zabíja okrem burín aj ich psích kamarátov. A opäť rakovinou.

REKLAMNÉ SPRÁVY
 

horoskopy

Nastaviť horoskopy

Baran

21. marca - 20. apríla

Oslavy jsou v plném proudu a vy jste obklopeni lidmi, na kterých vám skutečně záleží. Co víc si můžete přát. Konec roku jde do finále a vy ho přece oslavíte, jak se patří! Jen pozor, s alkoholem pozvolna, abyste nezmeškali novoroční ohňostroj.

PORADNE

Je pre vás ten pravý?

Na túto otázku odpovedá
Kartářka Lucie

Všetky poradne

anketa

Myslíte si, že máte v živote šťastie?




dieťa dňa

23. 6. 2017

Dnes ti to veľmi pristane moja :)

  • 1/5
Celkom 5
ďalšie

Tip na obed


	Každá kuchárka má svoj osvedčený recept na guláš. A počula ste už o guláši s čiernym pivom? Ak nie, určite ho podľa tohto receptu vyskúšajte.

Čierny guláš

Celkový čas: 3h a 15min

Energie: 440 kJ

Cena: 5,69 €


	Výborná krémová polievka, ktorá zachutí aj zasýti.

Karfiolový krém s parmezánom

Celkový čas: 40min

Energie: 507 kJ

Cena: 4,21 €


	Dusené kuracie kúsky s divokou ryžou a baby mrkvičkou.

Divoká ryža s kuracím mäsom

Celkový čas: 50min

Energie: 567 kJ

Cena: 4,21 €

Obsah Medzizenami.sk

Partneri Medzizenami.sk - Bety.cz (www.bety.cz) Svoje námety a pripomienky k obsahu internetového magazínu Medzizenami.sk posielajte na redakcia@medzizenami.sk, technické problémy na: podpora@bety.cz.
Kontakty na redakciu, obchodného a marketingového zástupcu nájdete tu.

Copyright © 2009-2020 Medzizenami.sk - všetky práva vyhradené